Ervaringen

“Ik ben bij Ellen terecht gekomen in een periode waarin ik op meerdere vlakken in mijn leven aardig vastliep. Mijn huis was in die periode afgebrand en ik zelf eigenlijk ook: een burn-out. Ik had vooral erg veel last van angst. Angst in m’n relatie (verlatingsangst), angst op m’n werk (faalangst) en angst om fouten te maken en nee te zeggen (perfectionisme). In deze periode was ik ook erg veel afgevallen en had last van hyperventilatie en paniekgevoelens.

Ellen heeft mij in haar begeleiding zoveel inzichten gegeven. Zo leerde ik o.a. waar mijn verlatingsangst én m’n angst om fouten te maken vandaan kwamen. Ik ging mijzelf steeds meer snappen, in plaats van mijzelf afkeuren. Maar het belangrijkste wat ik heb geleerd is om een veilige toevluchtsoord van binnen te ontwikkelen. Doordat Ellen’s begeleiding mij een gevoel van veiligheid en vertrouwen gaf, groeide er gaandeweg ook een weggetje naar binnen waar ik deze basisgevoelens bij mijzelf mocht ontdekken.

Omdat ik tijdens deze begeleiding steeds meer op mijn eigen veiligheid durfde te vertrouwen, durfde ik op een gegeven moment ook in de buitenwereld concrete stappen te maken. Ellen heeft me in haar begeleiding veel inzichten gegeven, maar in essentie heeft ze mij leren voelen. Leren voelen wat voor mij werkelijk vertrouwen en veiligheid is. En dat ik deze gevoelens serieus mag nemen.”

Femke

“Vorige jaar heb ik sessies doorlopen met Ellen om me in staat te stellen een bepaald patroon te doorbreken. De sessies vonden plaats in een veilige en rustige omgeving. De manier waarop Ellen de vragen stelde en de soort vragen waren erg ontwapend. Dit stelde mij in staat om als een van nature meer gesloten persoon mezelf open te stellen voor andere inzichten. Tijdens de sessies zijn veel verschillende punten behandeld die mij in staat hebben gesteld om patroon in een veel breder perspectief te stellen maar tegelijkertijd ook uit te diepen. Deze sessie hebben een blijvende uitwerking op mijn manier van denken gehad die ik tot op heden regelmatig toepast wanneer is werk technisch maar ook op sociaal vlak lastige zaken te verwerken heb.”

Mark

“Ik was zo iemand die dacht nooit de hulp van een therapeut of coach nodig te hebben. Totdat ik op een bepaald moment in mijn leven tegen problemen en onzekerheden aanliep, die aanvoelden alsof ze groter waren dan ikzelf. Ik kon het niet in mijn eentje oplossen. Sceptisch stapte ik de eerste keer de kamer van Ellen binnen, maar wat een verademing toen ik op de stoel naast haar plaatsnam. Vanaf het eerste moment straalde Ellen warmte, rust en vertrouwen uit, waardoor zelfs een moeilijke prater als ik mij volledig vrij durfde te uiten. Zonder te oordelen voerde Ellen diepgaande gesprekken met mij, die mij belangrijke inzichten in mijn persoonlijkheid hebben gegeven en die mij krachtiger en zelfverzekerder hebben gemaakt. Ik heb onze gesprekken als heel fijn, waardevol en verrijkend ervaren. Ik ben Ellen erg dankbaar.”

Nathalie

“Ellen heeft een fijne manier van werken. Ze kan je spiegel voorhouden en je dan zelf laten ontdekken welke kant je op moet, ze heeft me geleerd mezelf te ontdekken, te omarmen, mezelf te zijn en mezelf te laten zien, daar is namelijk niks mis mee!”

Carla

“Ik volg al langere tijd therapie bij Ellen voor mijn sociale fobie en faalangst. In het begin vond ik het erg spannend om met een nieuwe therapie te beginnen, maar Ellen stelde me al snel op mijn gemak. Het voelde al snel heel vertrouwd, en ik kan haar alles vertellen.

Ellen is een hele lieve en warme vrouw. Ze is rustig en geduldig en kan ook uitstekend luisteren. Daarnaast kan ze heel goed aanvoelen wat er vanbinnen bij je gebeurt.

Door haar hulp heb ik heel veel geleerd over mezelf, hoe ik in elkaar zit, en hoe dingen werken bij mij. Zo ontdekte ik dat ik slecht tegen druk van buitenaf kan, en tegen verwachtingen die andere mensen van mij hebben. Ik heb nare ervaringen uit het verleden kunnen verwerken. Bijvoorbeeld dat ik gepest werd als kind. En ik heb geleerd om op een andere manier tegen dingen in het leven aan te kijken. Zoals dat ik niet boos moet zijn op het kind in mijzelf als iets niet goed gaat. Ook leer ik nog steeds hoe ik anders met bepaalde situaties om kan gaan. Bijvoorbeeld hoe ik goed voor het kind in mezelf moet zorgen, waarmee ik ook weer goed voor mezelf leer zorgen.

Ook over mijn omgang met andere mensen heb ik veel geleerd. Ik heb veel inzicht gekregen in hoe mijn relaties met de mensen om mij heen in elkaar zitten. En ik leer ook nog steeds hoe ik op een voor mij betere manier met andere mensen om kan gaan.

Bij dit alles staat centraal dat het bij mij past, dat het is wat ik echt wil, en dat het goed voor mij is, overigens natuurlijk zonder dat het egoïstisch of egocentrisch wordt.

Op een gegeven moment zat ik heel diep in de put, en kon ik me niet indenken dat een weg er weer uit mogelijk zou zijn. Daardoor zag ik het leven niet meer zitten. Maar Ellen zag die uitweg wel, en met haar hulp ben ik er weer uit geklommen. Nu gaat het beter met me dan ooit. Door alles wat ik van Ellen geleerd heb, sta ik nu anders in het leven. Ik heb meer plezier in het leven en ik heb weer dingen om voor te leven.

Ook heb ik mijn zelfvertrouwen weer op kunnen bouwen. Ik heb nu meer vertrouwen in mezelf dan ik ooit heb gehad. Dit komt ook doordat ik mezelf met hulp van Ellen veel beter heb leren kennen, en ik veel meer inzicht heb in wat er met mij gebeurt in de omgang met andere mensen.

De werkwijze van Ellen is heel anders dan eerdere therapieën die ik gedaan heb.

Die andere therapieën werkten helemaal niet voor mij. Daar werd me gezegd dat ik het verleden achter me moest laten en niet terug moest kijken. In plaats daarvan moest ik het vanaf nu anders doen dan ik het altijd gedaan had, experimenteren met nieuwe manieren, en G-schema’s uit de RET gebruiken. Dit paste niet bij mij, en het voelde niet als wat ik nodig had.

Ellen werkt op een andere manier. Zij heeft me geleerd te voelen wat er binnenin mij leeft, wat er in het verleden precies met mij gebeurd is en waarom. Nu leer ik steeds meer om goed voor mijn geestelijk welzijn te zorgen, op een manier die heel natuurlijk voelt voor mij. De andere manier van werken die Ellen hanteert bleek veel beter te passen bij mij als persoon. Zoals Ellen het uitlegt is het veel helderder voor mij, en het voelt allemaal veel natuurlijker aan. Ik ben ontzettend blij dat zij als therapeute op mijn pad is gekomen. “

Anoniem